Z rozpočtu môže ísť podľa R. Fica na PPP projekty ročne 260 mil. eur

14.02.2013 Bratislava

Bratislava 13. februára (TASR) – Štátny rozpočet Slovenska je podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) schopný ročne zvládnuť splátky za projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP projekty) vo výške 260 miliónov eur.

Viac z hľadiska jeho vývoja do budúcnosti nie je schopný absorbovať. Predseda vlády to uviedol na dnešnej tlačovej konferencii po kontrolnom dni na ministerstve dopravy.

Podľa Fica sú tak PPP projekty jednou z možností financovania výstavby diaľnic. Treba si len vytipovať dva projekty, ktoré by sa mohli budovať za súkromné peniaze. "Ale nie je dôležité teraz povedať, ktoré projekty to sú," konštatoval premiér. V minulosti sa ako o vhodnom adeptovi na takýto projekt spomínal napríklad obchvat Bratislavy, teda diaľnica D4.

Už v súčasnosti štát spláca jeden PPP projekt. Ide o rýchlostnú cestu R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. Za ňu by sa mala splátka v roku 2013 pohybovať na úrovni približne 130 miliónov eur. Ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi (Smer-SD) tak ostáva priestor na splácanie ďalšej PPP diaľnice vo výške približne ďalších 130 miliónov eur.

Fico však zdôraznil, že to nie je otázka najbližších dní, ale ide o obdobie až po piatich rokoch. Treba totiž počítať s prípravou výstavby diaľnice cez PPP projekt, ako aj s tým, že firma, ktorá by takúto cestu budovala, ju musí najprv postaviť za vlastné peniaze. "Až potom, keď ju odovzdá do užívania, prichádza prvá platba od štátu," zdôraznil Fico.
 

Vyberte región